Manege & Pensionstal - De Mallejan in Achterveld

Basiscursus Grondwerk

Leer paarden en pony's te begrijpen en om te gaan met hun natuurlijke reactie; inclusief het boekje Ponyrijden, de goede start!

Voor je op een paard/pony gaat zitten, is het heel belangrijk dat je weet waarom een paard/pony iets doet. Een paard spiegelt de ruiter, hoe dat werkt gaan we je tijdens jouw eerste lessen uitleggen. Je moet heel veel weten over een paard voor je erop kunt gaan zitten. Het is al heel normaal je eerst eens goed te verdiepen in het karakter van een hond voor je er een aanschaft. Vervolgens wordt er een puppy cursus gevolgd door een van de gezinsleden. We willen geen fouten maken. Daarom moet iedere ruiter ook een cursus volgen om te starten met paardrijden.

In mijn jeugd (en dat is al even geleden) werkten mijn vader en moeder met de paarden op het land, als kind kreeg je te horen waar je op moest letten, wat je wel en niet mocht doen. Je groeide op tussen de paarden en andere dieren op de boerderij. We moesten niet alleen de paarden, maar ook de koeien naar het land brengen of eruit halen. Varkens helpen overhuizen van de ene naar de andere schuur, je leerde te assisteren tijdens de geboortes van kalveren en biggen en je leerde wanneer je juist wel of niet ergens moest gaan staan. Je leerde op de houding van de dieren te letten, of het nu een paard of een kip was. Je zag niet alleen hoe de dieren met elkaar, maar ook met hun kroost omgingen. Jaren van ervaring draag ik met mij mee en een klein beetje van deze ervaringen wil ik gaan doorgeven aan de ruiter van de toekomst. 

Als ruiter moet je de benen van het paard bewegen en niet het paard jouw laten bewegen. In de stal, tijdens het poetsen, maar nog eerder as je het paard ophaalt uit de wei, begint dit al. Dat is de basis van het rijden. 

Het paard spiegelt de ruiter, een waarheid als geen ander. Daar waar het paard de schuld krijgt (slaan met een zweep) zit de ruiter fout en dan bedoelen we ook werkelijk fout zitten. De ruiter neemt een verkeerde houding aan en het paard volgt zoals het hoort. Een probleem welke we op willen lossen door de ruiter tijdens het grondwerk (werken vanaf de grond) bewust te laten worden van zijn/haar houding ten opzichte van het paard. 

Grondwerk in grote lijnen

Natuurlijke houding van het paard/mens*
Begeleiden van een paard/pony*
Kennis/onderhoud zadel en hoofdstel*
Poetsen en opzadelen*
Rijden zonder zadel

* onderdeel wordt ook behandeld tijdens de cursus voor ouders

Groepsgrootte 6 - 8 kinderen, zodra we met de pony's gaan werken zullen dit er 1 - 4 zijn, afhankelijk van de grootte van de groep. 

De deelname aan de grondwerklessen zijn sterk afhankelijk van de leeftijd, de motoriek, het karakter, maar ook de natuurlijke houding van de ruiter.

Ouders worden vriendelijk verzocht zich terug te trekken in de kantine, wij willen graag de volledige aandacht van de cursisten. Mocht u zelf belangstelling hebben oor het volgen van een Basiscursus Grondwerk en dan kunt u dit via de e-mail aan ons doorgeven. 

Alle ruiters mogen deelnemen, als er ruimte is kun je deze les ook als inhaalles boeken.