Manege & Pensionstal - De Mallejan in Achterveld

Ons lessysteem

Ruiters de tijd gunnen om vaardigheden aan te leren en veilig toe te passen!

Vertrouwen
Wij vertrouwen enorm op onze paarden en pony's en op ons systeem van lesgeven.
Sporadisch vallen de ruiters bij ons van een pony want helemaal voorkomen kunnen we het niet.
De koppeling van ruiter(rijervaring) en karakter ruiter en pony/paard helpt mee om valpartijen te voorkomen.

Pony's op maat
De maat/bouw van ruiter en pony moeten bij elkaar passen. 
Wij zijn een van de weinige maneges die rekening houden met kleine kinderen en dus kleine pony's.
 

Veiligheid voor de ruiter is al 30 jaar ons motto! !
Leren lopen doe je aan de hand, leren fietsen met zijwieltjes en zwemmen leer je met bandjes!!
Paardrijden heeft dit allemaal niet. Schijnveiligheid komen we wel tegen, hierbij denk ik aan de jonge ruiters met bodyprotectors op veel te grote pony's of pony's met een verkeerd karakter. Je balans verliezen op een wiebelig dier kan altijd.  De ruiters moeten soepel mee kunnen bewegen op het ritme van het paard. De instructeurs moeten de houding van de ruiter goed kunnen beoordelen, geen holle of bolle rug, met een bodyprotector missen we het zicht op de basishouding van de ruiter. Zodra de ruiter meer risico gaat nemen, door het rijden op onvoorspelbare dieren of deel gaat nemen aan de hogere springlessen of Eventing  (verplicht) dan komt de bodyprotector ook bij ons in zicht. 

Goedgekeurde Caps: Norm VG1 01.040 2014 12
Caps geproduceerd tot eind 2014 moeten voldoen aan de norm EN1384:2012
Deze norm is tijdelijk vervangen door de  VG1 01.040 norm 
Stichting Veilig Paardrijden geeft het volgende advies Normering Veiligheidscap
Caps zijn in ver uiteenlopende prijzen te koop van € 44,95 tot € 1370,00!
De bescherming van een veiligheidshelm neemt af door gebruik. Wanneer een cap eenmaal is gevallen met of zonder ruiter, dient deze altijd vervangen te worden. Deze zin zie je niet meer staan bij caps vanaf € 270,00.
Controleer een cap altijd zowel aan de binnen als buitenkant op scheuren/breuken.
Caps blootstellen aan hoge/lage temperaturen heeft invloed op het gebruikte materiaal, laat een cap dus niet op deze plekken liggen, denk daarbij aan een auto of pal in de zon!!

Zorg (ouders) dat de cap goed afgesteld is.
Ruiters moeten met een goed afgestelde cap naar de manege komen.
Lang haar wordt in een lage paardenstaart gedragen! 
Bezuinig niet teveel op een goede cap, bedenk goed dat je deze (bij juist gebruik)  minder vaak zal vervangen dan je rijbroek en laarzen.
Wij adviseren een cap met een vaste verbinding, hierbij kan alleen de kinband worden versteld!
Hierdoor voorkomen we dat een ruiter met een verkeerd (of vergeten) afgestelde cap in de les verschijnt!!

De juiste capmaat:

Stap 1: De omtrek van je hoofd is je capmaat
Meet de omtrek van je hoofd met een meetlint, deze moet ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen zitten en in een rechte lijn aansluitend om je hoofd liggen. 
Stap 2: Pas de Cap
De rand van de cap moet ongeveer 2 vingerbreedtes boven de wenkbrauwen zitten. De cap moet recht zitten en niet naar achteren zakken. Het kinbandje mag niet los zitten, maar ook niet zo strak dat het hoofd niet meer op en neer kan bewegen.
Voelt de cap veel te los of te strak, pas dan een andere maat.
Stap 3: Controleer de pasvorm
De cap mag niet verschuiven als je je hoofd van voor naar achteren en van links naar rechts schud!
Hij moet zo strak zitten dat hij op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt.
Je mag er geen hoofdpijn van krijgen!

 

 

Startende ruiter 
Elke ruiter start met de longelessen. Dit houdt in dat paard, ruiter en instructeur letterlijk met elkaar in verbinding zijn door middel van een lange lijn, de longeerlijn. De instructeur geeft de ruiter opdrachten en begeleidt daarbij de pony of het paard, zodat de ruiter gericht met de opdracht aan het werk kan gaan zonder daarbij de controle over het paard te verliezen. In de longelessen worden onze allerbraafste paarden en pony's gebruikt.

Na enkele lessen zal de instructeur de lijn verwijderen en rijdt de ruiter los in de kleine bak, dit gebeurt op het moment dat de instructeur de ruiter hiertoe in staat acht. In de kleine bak leert de ruiter het paard zelf onder controle te houden, dit kunt u vergelijken met het ondiepe bad bij de eerste zwemlessen. Na 8 tot 10 lessen zal de instructeur aangeven of de ruiter vaardig genoeg is om in te stromen in de groepsles. Op afspraak worden deze individuele lessen van een half uur gegeven, voorafgaand, tijdens of na de groeslessen. 

Na de longelessen start de jeugdruiter in de kleine bak, 12 x 20 meter. Door het formaat van deze rijbaan kan de instructeur zeer goed contact houden met de ruiters. Zodra de ruiter goed de controle over de pony kan houden en zelfstandig kan galopperen op meerdere pony's, stroomt hij/zij door naar de grote bak. 


Na de longelessen start de volwassen ruiter in de grote bak, 20 x 48 meter.

Gezien het welzijn van het paard is het voor volwassenen niet altijd mogelijk om te starten met paardrijden, ter verduidelijking  hebben we het volgende artikel geplaatst  Paard en Welzijn We willen graag iedereen laten genieten van het paardrijden, maar soms is het beter om een paard hier niet mee te belasten! Een leuk alternatief is dan de mensport.

Volwassenen
Naast de vaste woensdagmorgen groepsles hebben we ook op donderdasgmorgen een inlooplesuur voor de gevorderde volwassen ruiter.
Onder de volwassenen heerst een zeer open sfeer, nieuwe ruiters worden hartelijk ontvangen. 
Misschien heeft u nog nooit op een paard gezeten of u heeft al jarenlange ervaring, wij hebben diverse groepslessen waar u bij in kunt stromen. 

Niveaubepaling
Toetsingsmomenten zijn de Diplomadagen. Op deze dagen brengt de ruiter het geleerde in praktijk. Klik hier voor meer informatie over Diplomadagen. 

Niveau 1 ruiter [D1 - D4]
Deze les bestaat uit maximaal 10 ruiters. Tijdens deze lessen zal de ruiter langzaamaan steeds zelfstandiger worden in het paardrijden.
De rol van de instructeur verandert naar mate de ruiter vordert, van sturend naar begeleidend.

 

Niveau 2 en 3 ruiter [D5 - D12]
Deze ruiter leert te werken aan eigen ontwikkelpunten om beter te leren paardrijden. Tevens leert de ruiter zijn/haar rijtechnische problemen te herkennen op onze hoog opgeleide paarden.
Zij leren van het paard om hun eigen probleem op te lossen, waardoor het paard de juiste opdracht kan uitvoeren. 

Niveau 4 en 5 ruiter [D13 - D20]
Deze ruiter leert om samen met het paard te werken aan moeilijkere oefeningen. De ruiter leidt het paard op, zodat zij samen tot betere prestaties kunnen komen.
Belangrijk hierin is het paardenwelzijn, de ruiter leert te kijken naar de capaciteiten van het paard en deze capaciteiten te benutten.