Manege & Pensionstal - De Mallejan in Achterveld

D-Proeven Diplomadag

Een diplomadag is een leuke graadmeter voor alles wat je tijdens de lessen leert. Ruiters die deelnemen aan de diplomadagen zijn zich bewuster van de dingen die zij goed of minder goed kunnen. 

Je komt elke week op de manege en daar rijd je met plezier een uur in de groepsles. Tijdens de les leer je elke week weer nieuwe dingen of je bent bezig dingen steeds weer beter te gaan doen. Kort gezegd; je traint jouw rijvaardigheden. Tijdens de les helpt jouw instructeur je daarbij. Zij geeft aan wat je al goed doet en wat nog beter kan. 
Ondanks de gewone les is het erg belangrijk om jezelf eens te laten beoordelen door een ander, de jury. De jury kijkt onafhankelijk naar wat jij op dat moment laat zien. Aan de hand daarvan krijg je na afloop een protocol met allemaal aanwijzingen waar je vervolgens tijdens de les weer aandacht aan kunt besteden.

De D proeven kun je niet alleen downloaden maar ook meteen "oefenen"  volg deze link Downloads D proeven

THEORIE: Leerstukken theorie

Theorie zoals hier aangeboden hoef je niet uit je hoofd te leren. Het is wel belangrijk om de aangegeven hoofdstukken te bestuderen zodat een basale kennis ontstaat. Alle rijbaanfiguren worden uitgelegd. Lees deze bladen goed door zodat je weet hoe de figuren eruit horen te zien.

Aan D2, D4, D6, D8 en D10 zijn theorie examens verbonden. Hieronder de bladen die je moet kennen voor deze examens. Er wordt verwacht dat je de rijbaanfiguren kent die in bijbehorende proeven voorkomen.

Leren voor theorie D 2: Beweging van het paard. Groeten. Houding van de ruiter. Omgasan met het paard. Opstappen. Rijbaan met hoefslag.

Leren voor theorie D 4: Borstelen van een paard. Galop recht en linksom. Hoofdstel en hoofdstel omdoen. Omgaan met een paard. Zadel en opzadelen.

Leren voor theorie D 6: Buitenrijden en Exterieur.

Leren voor theorie D 8: Doorzitten. Hals strekken en teugels weer op maat nemen. Overgangen en tempowisselingen. Tussen en op de letter rijden.

Leren voor theorie D10: Beweging van het paard. Constante verbinding en aanleuning. Galop recht en linksom. Houding van de ruiter. Hulpen en ophoudingen.