Manege & Pensionstal - De Mallejan in Achterveld

Organisatie DiplomadagInformatie Diplomadag

De Diplomadag

Kosten: € 14,00 per proef

De startlijst: De startlijst staat vrijdag voor de wedstrijd op de site. Kijk de avond voor de wedstrijd nog een keer op de startlijst om er zeker van te zijn dat er niets is veranderd. Kijk goed op de startlijst of je de eerste ruiter bent die op een paard/pony moet rijden, dan ben jij namelijk degene die hem in moet vlechten en opzadelen. 

De eerste ruiter op een paard/pony: Ben jij de eerste dan moet je anderhalf uur van tevoren aanwezig zijn om:

  • Jouw paard/pony grondig poetsen
  • D1 - D3 Manen grondig doorkammen, stro uit de staart halen

Staart wordt enkele dagen voor de wedstrijd gewassen, benen op de dag zelf. 
Je moet nu 1,5 uur van te voren aanwezig zijn en goede (poets) afspraken maken met de ruiter waarmee je samen start.

  • D4 Manen invlechten (elastiekjes dienen zelf meegenomen te worden) en stro uit de staart halen
  • D5 staart wassen en vlechten, haartje voor haartje, uitpluizen, nooit uitborstelen
  • Opzadelen
  • Een halfuur voordat je moet starten wordt je in de inrijring verwacht

Heb je op de diplomadag weinig tijd, zorg dan dat je jouw paard/pony de dag ervoor alvast invlecht of vraag een mederuiter hiervoor. Elke zaterdagmiddag zijn er kinderfeestjes van 14.30-16.30 en buiten deze tijd om kan bijna elke pony worden ingevlochten. Vraag voor de zekerheid even of dit met jouw pony mogelijk is.

De laatste ruiter op een paard/pony: Zet jouw paard/pony weer keurig verzorgd op stal. Dit houdt het volgende in; vlechtjes zijn uit de staart en manen gehaald, het zweet is met ruim water afgesponsd en jouw paard/pony staat met een wollen deken op stal. Deze wollen deken moet je na ongeveer een halfuur weer afhalen en netjes opgevouwen terug leggen op de plek waar je hem gevonden hebt. Afhankelijk van het aantal keren dat een paard/pony gelopen heeft, worden de benen afgespoten. 

Welke proef?: Deze kun je downloaden op de site van de Manege en Ruiterbond www.manegeruiterbond.nl/proeven daar vind je ook de link om je proef te oefenen, dan weet je goed wat je moet rijden en heb je geen verrassingen op de dag zelf.

Waar ga je inrijden?: Binnen. De kleine pony's (Ari-Jan t/m Rakker) en de ruiters van de D1 - D7 proeven rijden in de kleine rijbaan in. Er mogen maximaal 4 ruiters in de kleine rijbaan rijden, dat is aantal is inclusief de ruiters die uitstappen. Uitstappen gebeurt gedurende één proef. Bij het afgroeten van de wedstrijdrijdende ruiter ben je van de pony af en kan je meteen naar stal.

Proef voorlezen:

Niveau Voorgelezen door:
D1-D4 Een vrijwilliger van de manege met ervaring in het voorlezen.
D4-D5 Een mederuiter van hetzelfde niveau, welke wordt ondersteund door een ervaren voorlezer. Een fout door de voorlezer wordt nog niet bestraft. 
Vanaf D6 Een door de ruiter gevraagde mederuiter voorlezer.
Geen instructeur! 
Uit het hoofd Bij het rijden van een proef uit het hoofd krijg je 1 punt extra. 

De ruiter moet zijn proef kennen, maakt de voorlezer een fout en rij jij een verkeerd onderdeel, dan kost deze vergissing jouw 2 aftrekpunten. 

Promotiepunten:

  Punten Gemiddeld cijfer Aantal promotiepunten
  189 6 1PP
  204,75 6,5 2PP
  220,5  7 3PP
Proef Min. aantal punten Diverse pony's Min. aantal PP om door te stromen
D 1-D 2 189 1PP 
D 3 189 2 2PP
D 4-D 6 189 4PP 
D 7-D12 189 5PP 
D13-D20 189 5PP 

Wanneer moet je het theorie-examen maken?: Als je voor het laatste promotiepunt gaat rijden van een even proef, moet je ook een theorie-examen maken. Na het rijden van jouw proef meldt jij je bij het wedstrijdsecretariaat. Vervolgens maak je met de andere ruiters die het examen moeten doen, het examen. We nemen dit af in het theorielokaal in de kelder.

De theorie die je moet leren kun je downloaden op de site van de Manege en Ruiterbond en  in het boek 'Leer paardrijden met plezier' van de F.N.R.S. Dit mooie boek is bij ons verkrijgbaar voor € 15,00. 
Het theorie-examen bestaat uit tien meerkeuzevragen, waarvan je er minimaal zeven goed moet hebben om te slagen. 

Wanneer krijg je het diploma?: Als je voor jouw niveau het juiste aantal promotiepunten hebt behaald kun je doorstromen naar het volgende niveau. Zoals hierboven beschreven dien je bij de even proeven eenmaal een theorie-examen te maken. Heb je deze goed genoeg gemaakt, dan heb je recht op het diploma en kun je doorstromen naar het volgende niveau. Dit betekent dat je alleen bij de even proeven een diploma ontvangt.

Prijsuitreiking: De prijsuitreiking wordt ongeveer een halfuur na de laatste starter van jouw categorie gehouden. De laatste prijsuitreiking wordt gehouden als alles is opgeruimd (zadels, hoofdstellen, borstels, elastiekjes e.d.), aangeveegd zowel binnen als buiten, de mest uit de rijbaan is gehaald en de paarden eventueel zijn gevoerd.

Wie niet kan wachten mag, zodra de pony is verzorgd en de spullen netjes zijn opgeruimd het dressuurresultaat en het Ruiterpaspoort ophalen bij het wedstrijdsecretariaat. Je deelt niet mee in de prijzen. Wie blijft deelt wel mee in de prijzen, waarbij het resultaat van alle ruiters telt. Dit houd in dat de prijs van de afwezige nr. 2 vervalt aan de manege.

Meerdere keren starten per dag: In overleg met jouw instructeur (i.v.m. werk, studie, principiële redenen) is het mogelijk om twee proeven per dag te starten.